ENERGIELABEL: hoe werkt het

Ga je je woning of appartement verkopen? Dan ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen. Je moet de labelklasse (A++++ t/m G) vermelden in advertenties. En op het moment van de overdracht moet je de pdf met het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Heb je op moment van overdracht geen energielabel, dan kan je een boete krijgen. Ook wanneer de labelklasse ontbreekt in advertenties waarin je het huis te koop zet, bijvoorbeeld op Funda of Facebook, kan je een boete krijgen. Bij Zoekjeenergielabel.nl kan je checken of jouw woning al een energielabel heeft. Is er nog geen label, neem dan contact op met een energieadviseur om een nieuw label te laten vaststellen. Heeft jouw woning al wel een energielabel, maar heb je daarna verduurzamingsmaatregelen genomen? Laat dan ook een nieuw label vaststellen. Verduurzamingsmaatregelen hebben namelijk een positief effect op je energielabel en daarmee op de waarde van je woning.

Energielabel REGISTREREN

Het aanvragen en vaststellen van een energielabel gaat in vier stappen:

Stap 1: je zoekt een energieadviseur

Stap 2: de energieadviseur komt langs om het huis op te nemen. Dit bezoek duurt circa één tot twee uur, afhankelijk van het type woning en de grootte.

Stap 3: de energieadviseur werkt het rapport uit. Dit duurt gemiddeld één week, maar kan ik geval van spoed ook sneller. 

Stap 4: het energielabel wordt ingevoerd in het landelijk register. De klant ontvangt een pdf met het energielabel. Dit label is tien jaar geldig.